miércoles, 20 de mayo de 2015

Noticia - La premsadelbaix.es L'ACORD

Acord per la retirada de l’antena de telefonia mòbil de Marianao

Acord per la retirada de l’antena de telefonia mòbil de Marianao
Ha estat fruit de l’entesa entre l’Ajuntament de Sant Boi, l’Associació de Veïns El Poblet i la Plataforma de Marianao Contra les Antenes de Telefonia Mòbil.
L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l’Associació de Veïns El Poblet del barri Marianao i la Plataforma de Marianao Contra les antenes de Telefonia Mòbil han arribat a un acord per la retirada amb la màxima urgència de l’antena del carrer Rubio i Lluch. Els acords són els següents:
Primer.- L´Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i la Plataforma de Marianao contra les antenes promouran amb l´Ajuntament la creació de relacions de cooperació mútua, confiança, diàleg i consens per a la construcció d´una ciutat segura i saludable en el camp de la telefonia mòbil. I així mateix, treballaran per promoure un clima de convivència ciutadana serena i dialogada entre tots els veïns i amb la comunitat de veïns on es troba ubicada l'esmentada antena.
Dos.- L'Ajuntament de Sant Boi rescindirà els contractes que té subscrits amb Vodafone, en el cas que aquesta companyia no decideixi retirar l'antena.
Tres.- Constituir una comissió de seguiment per a portar a terme l´objectiu d´aquest acord, que estigui integrada per totes les parts implicades (Ajuntament, Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i Plataforma de Marianao contra les antenes). Es vetllarà perquè la comunitat de veïns del carrer Rubió i LLuch participi en aquesta comissió, si ho considera adient. Les reunions es realitzaran com a mínim amb un caràcter quinzenal i a partir de la signatura d´aquest acord.
Quatre.- L’Ajuntament constituirà una comissió municipal de telefonia mòbil, amb la participació dels diversos sectors implicats, per garantir una cobertura de telefonia mòbil racional i de qualitat en unes condicions que garanteixin la salut de la ciutadania, seguint les orientacions del programa GECODIT i del Pla Municipal de desplegament d'infrastructures de telecomunicacions.
Cinc.- L´Ajuntament donarà a conèixer aquest acord a través dels mitjans de comunicació municipals (Viure Sant Boi, web, Ràdio Sant Boi). Així mateix ho faran l´Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i la Plataforma de Marianao contra les antenes a través dels seus mitjans.
Posició municipal:
1. L´Ajuntament de Sant Boi, l´Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i la Plataforma de Marianao contra les antenes acorden treballar amb totes les parts implicades per tal que sigui retirada amb la màxima urgència l´antena de telefonia mòbil ubicada al carrer Rubió i Lluch.
2. La instal·lació de l'antena és fruit d'un acord entre la comunitat de propietaris de la finca i la companyia operadora Vodafone. Aquest acord es fonamenta en la Llei 9/2014, de 9 de maig, de Telecomunicacions.
3. La llei, de caràcter estatal, estableix que les obres per a aquest tipus d'instal·lacions no requereixen llicència d'obres o edificació ni cap altra autorització. Els ajuntaments queden sense capacitat d'intervenció real sobre la instal·lació d'antenes i el desplegament d'aquestes passa a ser una competència exclusiva de l'Estat.
4. L'Ajuntament s'ha pronunciat contra la Llei 9/2014 perquè atempta contra l'autonomia local i autonòmica en un tema tan crucial com la salut de les persones. També ha expressat reiteradament la seva disconformitat amb la instal·lació de l'antena i ha demanat a les parts que reconsiderin l'acord que l'ha fet possible.
5. En aquest sentit, el Ple municipal va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals, el dia 23 de març, una moció en aquests termes consensuada amb l'Associació de Veïns de Marianao.
6. Des de l'aprovació de la moció, l'Ajuntament considera complerts tots els seus compromisos, ha fet les passes previstes i ha mantingut contactes amb les diferents parts implicades: els veïns de la finca, la Plataforma de Marianao contra les antenes, l'empresa Vodafone, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.
7. Davant la falta d'acord i la negativa de l'empresa Vodafone a una solució dialogada, l'Ajuntament de Sant Boi ha incoat un expedient de protecció de la legalitat urbanística contra la instal·lació de l'antena. Com a mesura provisional també ha ordenat la suspensió de l'activitat i de l'ús d'aquesta instal·lació, i ha comunicat aquestes decisions al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, demanant l'emissió d'un informe previ, obligatori i vinculant per a la tramitació de les mesures adoptades.
8. Aquestes mesures es fonamenten en el fet que la instal·lació contravé el Pla municipal d'antenes de Sant Boi de Llobregat, vigent fins que hagi transcorregut un any des de l'entrada en vigor de la Llei 9/2014, de 24 de maig, de Telecomunicacions.
9. Totes les parts consideren molt important la col·laboració de la comunitat de propietaris del carrer Rubió i Lluch en aquesta iniciativa, i que pugui reconsiderar el seu acord subscrit amb Vodafone. Totes les parts oferiran el seu suport institucional, ciutadà i jurídic perquè aquesta decisió no suposi cap tipus de càrrega per a la comunitat.
Redacció / Foto: Arxiu

No hay comentarios:

Publicar un comentario