sábado, 23 de mayo de 2015

Noticia dSant Boi



L’Ajuntament arriba a un acord amb les entitats veïnals per fer front a l’antena de Marianao


Després de totes les mobilitzacions i retrets, el consistori suma forces amb les entitats implicades per intentar retirar l’antena de telefonia mòbil de carrer Rubió i Lluch. L’Ajuntament es compromet davant la ciutadania a “rescindir els contractes” amb Vodafone si la problemàtica no evoluciona.
D'esquerra a dreta, Juan Antonio Tamayo, Josep Puigdengolas i Xavier Padrós, a la reunió. // Elisenda Colell
D’esquerra a dreta, Juan Antonio Tamayo, Josep Puigdengolas i Xavier Padrós, a la reunió. // Elisenda Colell
Tot i que l’antena de telefonia mòbil del carrer Rubió i Lluch encara no es retirarà, sembla que s’han acabat les hostilitats entre les diferents entitats opositores i l’Ajuntament.Després de setmanes de mobilitzacions, protestes i queixes reiterades, les entitats i el consistori han signat un acord de cooperació mútua per aturar-ne la instal·lació. El pacte, signat aquest dilluns, s’ha donat a conèixer aquest dijous a l’associació de veïns del barri de Marianao, on s’hi han aplegat un centenar de persones.
En una imatge d’unitat, el tinent d’alcalde de Medi Ambient, Josep Puigdengolas, el regidor de Plantejament i Gestió urbanística, Juan Antonio Tamayo, i membre de l’associació de veïns, Xavier Pedrós, han explicat de manera conjunta l’acord i han respost els dubtes dels veïns assistents. “La nostra lluita continua”, afirmava Padrós, que s’ha marcat l’objectiu de no només acabar amb l’antena del carrer Rubió i Lluch, sinó amb totes les del municipi ubicades al nucli urbà.
Ara, però, el consistori i els veïns han teixit complicitats, creant una comissió de seguiment. En aquestes trobades quinzenals es reuniran representants del consistori, l’Associació de Veïns El Poblet (Marianao) i la Plataforma de Marianao contra les antenes, a més de la comunitat de veïns del carrer Rubió i Lluch o les empreses de telefonia, si ho desitgen. Puigdengolas, ha recalcat que cal demostrar la “capacitat per treballar plegats, mantenint la confiança mútua”.
Confien en el ministeri d’Indústria
“Se’ns ha retirat la potestat legal” afirmava Antonio Tamayo, que reconeixia que la llei que nega les competències a l’Ajuntament en aquesta temàtica va estar aprovada “amb el suport de diferents partits, entre ells el meu”.Davant la negativa de Vodafone a eliminar la instal·lació, l’Ajuntament ha iniciat un expedient disciplinari demanant la retirada de l’antena, en tant que incompleix el pla d’antenes municipal, encara vigent. Perquè això sigui real, cal que el Ministeri d’Indústria, qui té la competència, emeti un informe favorable sobre el cas. Si el procés no evoluciona i Vodafone acaba per no retirar l’antena, l’Ajuntament es compromet a rescindir tots els contractes existents amb l’empresa.
Els veïns han pogut exposar els seus dubtes a l'equip de govern // Elisenda Colell
Els veïns han pogut exposar els seus dubtes a l’equip de govern // Elisenda Colell
Sant Boi, el Salzburg català
“És un moment històric, després de dos mesos i mig de mobilitzacions hem sumat esforços amb l’Ajuntament per un objectiu comú”, afirmava Pedrós, encara que alguns veïns han manifestat les seves crítiques al haver estat els ciutadans amb la seva pressió els que han obligat al consistori a moure fitxa. Però la lluita veïnal vol anar més enllà de retirar una antena. “Igual que ens abanderem de ser la ciutat de la salut mental, també volem ser una ciutat lliure de radiacions”, ha sentenciat el president veïnal. De fet, des de les entitats es neguen a“aplicar la tecnologia en detriment de la salut” pel que demanen a l’Ajuntament que aposti per les radiacions netes, com ha fet la ciutat de Salzburg, a Àustria, on s’estan aplicant tècniques avançades que garanteixen la connectivitat mòbil i redueixen el risc per la salut.
La signatura d’aquest acord arriba quan, segons Xavier Pedrós, s’han generat “problemes de convivència” amb els veïns de la comunitat de pisos on s’instal·la l’antena. Els veïns de Marianao, però, no s’aturen, i fan una crida a seguir les mobilitzacions cada dimecres a la tarda “fins que desaparegui l’antena”, deien alguns a crits en l’acte de trobada. Entre els veïns també s’hi ha pogut comptar la presència de Miquel Salip, alcaldable per ERC.


No hay comentarios:

Publicar un comentario