jueves, 16 de abril de 2015

Noticia La Vanguardia 2a

Veïns de Sant Boi alcen la veu contra una antena de telefonia mòbil instal·lada segons la nova Llei de Telecomunicacions

La normativa permet l'acord entre l'operadora i la comunitat de propietaris sense l'autorització de l'ajuntament

L'H y Baix Llobregat
| 16/04/2015 - 14:13h

ACN

Amb el suport de l'associació de veïns del barri, la Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil ha sortit al carrer per mostrar el seu malestar i neguit. Els veïns van manifestar-se aquest dimecres al vespre al carrer Antoni Rubió i Lluch, on se situa l'immoble que ha acceptat la instal·lació d'una antena de dos pals, i ja fa uns dies que el barri s'ha omplert de pancartes i adhesius que alerten dels perjudicis per a la salut que podrien tenir els camps electromagnètics. "La salut i la vida de les persones no tenen preu i valen infinitament més que tots els diners que cobrareu de Vodafone", sentencien alguns d'aquests adhesius.

La plataforma retreu als veïns de l'edifici haver acceptat una compensació econòmica per a la instal·lació de l'antena i, a través d'un comunicat, va lamentar que no s'hagués tingut en compte el possible "impacte en la salut de tots els veïns de Marianao, dels centres educatius, llar d'infants i instal·lacions esportives que hi ha al seu voltant".

Retirada de les antenes i regulació de cara al futur, les reivindicacions

Els veïns critiquen que la nova Llei General de Telecomunicacions "deixi en mans de les operadores la llibertat per acordar amb una comunitat de propietaris la instal·lació de les antenes, sense cap autorització ni control previ per part de les administracions". Per això, la plataforma exigeix, en primera instància, la retirada de l'antena de l'edifici i demana a la comunitat de propietaris de l'immoble i a l'operadora que suspenguin l'acord.

Però aquests veïns que estan en peu de guerra no es conformarien amb la retirada de l'antena, sinó que insten l'ajuntament a elaborar una regulació que els protegeixi de situacions similars en el futur. Per a la plataforma, aquesta antena pot representar "l'inici de moltes més". Així ho alerta a l'ACN un dels seus portaveus, Jordi Biel. "No estaria tranquil si demà en col·loquen una altra més avall", afegeix.

Rebuig unànime del ple

Els veïns van traslladar les seves reivindicacions a l'ajuntament, que en el ple del 23 de març, va votar una moció de rebuig tant a les antenes del carrer Antoni Rubió i Lluch com a la Llei General de Telecomunicacions. Va ser una moció aprovada per la unanimitat de tots els grups del consistori, el PSC-PM, ICV-EUiA -l'equip de govern- i PP, CiU, i PxC -a l'oposició-.

La moció mostra la "disconformitat" dels partits per l'antena i demana "a les parts que reconsiderin l'acord d'instal·lació". El ple també va expressar "el rebuig" a la Llei 9/2014 de Telecomunicacions per "atemptar contra l'autonomia municipal i autonòmica" i eleva al govern espanyol que la normativa "no tingui en compte el dret a la salut i a la vida per sobre dels beneficis econòmics i no atendre solament els interessos de la indústria".

"Desprotecció" en salut i "gairebé nul·la capacitat d'intervenció" dels ajuntaments

El text aprovat al ple denuncia la "desprotecció jurídica en matèria de salut i consum" i destaca que "no s'aplica ni deixa aplicar el principi de precaució", amb referencia a la Llei General de Salut Pública. L'ajuntament de Sant Boi també insta l'executiu central a promoure un desplegament de les telecomunicacions "segur i saludable escoltant tots els actors afectats per la llei" i a atendre les recomanacions introduïdes per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa en la resolució 1815, sobre els perills potencials dels camps electromagnètics i els seus efectes sobre el medi ambient. L'assemblea recomana l'aplicació del principi de precaució ALARA, 'as low as reasonably achievable', és a dir, 'el nivell tan baix com sigui raonablement possible'.

La moció lamenta també que la llei estableix "gairebé nul·la capacitat d'intervenció de les administracions locals" i que "sotmet directament el desplegament de xarxes públiques de comunicacions electròniques a les disposicions del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, en nom de la competència exclusiva de l'estat". En la moció també es lamenta que els governs municipals no tindran marge de maniobra davant el que anticipa com a "certa conflictivitat" per "la possibilitat de l'expropiació de béns privats i públics per a la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil".

Una llei aprovada per PP, PSOE, CiU i PNV per "facilitar el desplegament de xarxes"

La Llei General de Telecomunicacions va ser aprovada pel Congrés de Diputats el 29 d'abril del 2014 amb els vots a favor del PP, PSOE, CiU i PNV i publicada al BOE el 9 de maig. La nova normativa estableix que "les obres d'instal·lació d'infraestructures de xarxa o estacions radioelèctriques en edificacions de domini privat no requereixen l'obtenció de llicència d'obres o edificació ni altres autoritzacions".

El que sí que assenyala la llei és que el promotor de les instal·lacions ha de presentar a l'autoritat competent "una declaració responsable on consti que les obres es portaran a terme segons un projecte o una memòria tècnica". També, una vegada executades les obres, el promotor ha de comunicar que s'han finalitzat segons el projecte tècnic o la memòria.

Es tracta d'una llei que es va aprovar amb l'objectiu de "facilitar el desplegament de xarxes i la prestació de serveis de comunicacions electròniques" i que introdueix "una simplificació administrativa" que elimina llicències i autoritzacions per a determinades instal·lacions, també en propietats privades, en una "línia de reducció de càrregues administratives". D'aquesta manera es recullen en el preàmbul les motivacions del text normatiu.

Enllaç a la noticia

No hay comentarios:

Publicar un comentario